Відповідаємо на запитання М. М. ОНИЩУКА з м. Золотоноша Черкаської області.

Шановний Михайле Миколайовичу! Продумавши схему розміщення овочевих культур на ділянці, розрахувавши витрату насіння, треба провести його ревізію, щоб встановити придатність до посіву.

Звичайно, найкраще насіння перевірити на схожість. Але, на жаль, це буває важко: воно зараз досить дороге, а його в пакетику часом буває всього буквально кілька штук. Якщо насіння вирощене на своїй ділянці, то обов’язково зробіть це.

Відберіть 20-50 або навіть 100 штук насінин, покладіть на зволожений фільтрувальний папір в блюдце або неглибоку чашку і поставте в тепле місце, де температура в межах 20-25°С. За кількістю насінин, що проклюнулися, через визначений для кожної культури час і вираховують відсоток схожості. При посіві враховують отриману величину. Слід пам’ятати, що так звана лабораторна схожість насіння завжди трохи вище польової.

При правильному зберіганні (температура 10-16°С і стабільна вологість повітря) насіння основних овочевих культур зберігає достатню схожість на наступні терміни: 1-2 роки – пастернак, скорцонера; 2-3 роки – цибуля запашна, селера; 3 роки – перець, баклажан; 3-4 роки – гірчиця салатна, цибуля-батун, порей, цибуля-слизун, кріп, петрушка, шпинат, щавель; 4 роки – салат; 4-5 років – капуста білокачанна; 4-7 років – редис; 5 років – фізаліс; 5-7 років – редька, ріпа, буряк столовий, томати; 5-6 років і до 10 років – квасоля; 6-8 років – гарбуз, кабачки, патисони; 8-9 років – огірки.

Огірки бажано висівати у 2-3-річному строку зберігання, так як свіже насіння (минулорічне) дає більше чоловічих квіток (пустоцвітів).

При зберіганні насіння в несприятливих умовах (взимку на неопалюваній дачі або в задушливій квартирі) схожість і енергія проростання знижуються швидше і в більшій мірі.

В. ГОРЯЇНОВ, агроном.

Оставьте ответ

Пожалуйста, оставьте свой комментарий
Пожалуйста, введите здесь свое имя