На даний час деякі селекційно-насінницькі агрофірми пропонують власникам присадибних ділянок і дачникам насіння овочевих культур, яке вже повністю підготовлене до висіву та не потребує ніякої обробки. Тому намагайтеся купувати насіння у відомих фірм і в магазинах, які продадуть вам насіння гарантовано високих посівних якостей.

На жаль, поки такої можливості немає у всіх без винятку городників, особливо в невеликих містечках, селищах і віддалених селах. Тому їм часто доводиться самим проводити передпосівну підготовку насіння. Таких способів безліч: прогрівання, замочування у воді і розчинах різних мікроелементів, біостимуляторів, промороження, барботування та ін.

Доводиться нерідко зустрічатися з фактами, коли овочівники надмірно стараються в обробці насіння, піддаючи його підряд кільком процедурам, що знижує його посівні якості. Крім того, у домашніх умовах складно дотриматися рекомендованих концентрацій мікроелементів і біостимуляторів, точно витримати рекомендований температурний режим прогрівання.

Основний спосіб прискорення проростання насіння – замочування. При посіві замоченого насіння на 5-7 днів раніше з’являться сходи моркви, цибулі, петрушки; на 4-5 днів – у буряків; у решти овочів – на 3-4 дні. Тільки пам’ятайте, що при посіві замоченого насіння необхідно забезпечити у подальшому достатню вологість ґрунту.

Насіння моркви, томатів, цибулі, петрушки, пастернаку, селери, буряка замочують дві доби; насіння огірків, кабачків, капусти, салату, редиски, редьки, кавунів, динь, гарбузів – близько 12 годин; насіння гороху, квасолі, бобів – не більше 2 годин. Беруть для цього воду кімнатної температури.

Найчастіше застосовується і найбільш доступний метод дезінфекції насіння в домашніх умовах – обробка в 1%-вому розчині марганцевокислого калію протягом 10-20 хвилин. Потім насіння ретельно промивають у проточній воді. Найпростіший і надійніший спосіб знезаражування насіння капусти, моркви, буряка – прогрівання в гарячій воді. Для цього насіння в мішечку опускають на 20 хвилин у гарячу воду (48°С). Щоб вода не остигала, у неї час від часу додають гарячу воду, стежачи за показаннями термометра. Цю процедуру можна провести і в побутовому термосі. Через 20 хвилин насіння виймають і на 3 хвилини опускають в холодну воду. Після цього воно готове до висіву.

Для обробки насіння мікроелементами найбільш доступний спосіб – витримати його протягом 4-6 годин в настої деревної золи (2 сірникових коробка на 10 л води). Настій золи повинен попередньо постояти дві доби. Якщо насіння протруювали в марганцевокислому калії, обробляти його мікроелементами не треба.

На даний час з’явилося безліч різних стимуляторів росту для передпосівної обробки насіння (епін, гумат калію, гумат натрію, імуноцитофіт, амбіол та ін). Порядок обробки виробники пояснюють у інструкціях, які додаються. В результаті обробки відбувається підвищення схожості та енергії проростання насіння, врожайності рослин.

А. В. ПЛОТНІКОВ, кандидат

сільськогосподарських наук.

м. Харків.

Оставьте ответ

Пожалуйста, оставьте свой комментарий
Пожалуйста, введите здесь свое имя