Зубрівка запашна відноситься до родини злакових, народна назва – зубрівка пахуча, лядник, чаполоть, турівка. Збирають її під час цвітіння – у травні-червні.

Багаторічна трав’яниста рослина з повзучим довгим кореневищем і прямостоячими, висхідними стеблами, що досягають 70 см у висоту. Стеблові листки укорочені, листя безплідних пагонів знизу зелене, голе, зверху – сіро-зелене, з розсіяними волосками. Квітки зібрані в колоски, які утворюють довгасто-овальну волоть, золотисто-жовті. Плід – довгаста зернівка темно-коричневого кольору. Збирають у серпні.

Розмножується насінням і вегетативно. Росте на сухих і свіжих піщаних ґрунтах в соснових лісах, по лісових галявинах, узліссях, уздовж доріг і просік, серед чагарників.

У деяких регіонах Європи назва цієї трави пов’язана з образом Богоматері, в перекладі з латинської означає «свята трава». Ця непоказна травичка – одна з найпопулярніших рослин, що застосовуються при виготовленні ароматизованих спиртних напоїв – горілок і лікерів. Досить згадати знамениту «Зубрівку». Рецепт її приготування йде з Польщі, ще з ХVII століття. В Україні відома як «Зубрівка».

Лікарською сировиною є трава зубрівки запашної. Збирають її в травні-червні, коли в ній найбільший вміст кумарину. Її також можна збирати і після цвітіння, після зрізання, проте в цьому випадку вона містить менше кумарину. Сушать під навісом або в добре провітрюваному приміщенні. Термін придатності сировини – 2 роки.

Крім того, в зубрівці запашній містяться такі корисні речовини як ангідрид оксикоричної кислоти у вигляді глікозиду, в стеблах і коренях виявлено значну кількість алкалоїду динаксина.

Рослина підсилює функції травлення, збуджує апетит. У народній медицині водний розчин і спиртову настоянку застосовують для збудження апетиту і поліпшення травлення, при хронічних захворюваннях шлунково-кишкового тракту, лихоманці. З неї роблять примочки при ранах, які погано гояться, і грибкових захворюваннях шкіри.

Настій: 1 ст. ложку подрібненої сировини заливають 200 мл окропу, закривають кришкою і настоюють 30 хвилин, потім проціджують, залишок віджимають. Приймають по 1-2 ст. ложки 3-4 рази на день за 10-15 хвилин до їди для поліпшення апетиту і збільшення лактації у годуючих матерів.

Всеукраїнське щотижневе видання “Хазяїн. Дім, сад, город”

Передплачуйте всього за 17,03 грн. в місяць!

Оставьте ответ

Пожалуйста, оставьте свой комментарий
Пожалуйста, введите здесь свое имя